Enkele kruiden toegelicht

 

Enkele kruiden toegelicht.

 

 

lavendel

Lavendel

 

Groeit in veel tuinen. Er zijn veel soorten lavendel. Er wordt een etherische olie via destillatie van gemaakt, die voor veel dingen gebruikt kan worden.

Zo is het heilzaam bij lichte brand of schaafwonden.

Lavendel heeft ook een rustgevende werking en geeft verlichting.

 

PAS OP!!!! bij verkeerde doseringen

kan het schadelijk zijn voor oa

luchtwegen!!!!

   
 brandnetel met bloem

Brandnetel

 

Groeit overal, vooral op plaatsen waar je het niet wilt hebben. Als je een brandnetel aan raakt, dan ontstaan er jeukende blaasjes. Eenmaal bewerkt dan is die giftige kant verdwenen.

Denk maar aan brandnetelthee.

Bladeren en stengels verwerkt in water zijn goed tegen de hoofdluis.

Een extract van de bloemen in zalf is goed tegen de jeuk van muggenbulten.

   
 rode roos

Rozen

 

Groeien overal zou je denken. Helaas is niet elke roos geschikt voor het maken van etherische olie. Eigenlijk kunnen daarvoor alleen de Bulgaarse rozen gebruikt worden. Bovendien heb je 5000 kg rozenblaadjes nodig voor 1 kg rozenolie. Je betaalt dan ook gauw 99 euro voor 2 ½ ml!!!!

 

Rozenwater

 

is een stuk goedkoper en ook makkelijker te verkrijgen, nl gewoon bij de TOKO

Rozenolie wordt gebruikt bij heel veel klachten, waaronder ook menstruatie klachten.

   
      kruidnagel

Kruidnagel

 

Groeit aan een boom, met name in Indonesië. Eigenlijk is het de bloem van de boom, maar vlak voor deze uit komt, wordt hij met de hand geplukt, voorzichtig om te voorkomen dat de bloem alsnog te voorschijn komt en onbruikbaar wordt.

De kruidnagel heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking en wordt nogal eens gebruikt bij bijv. kiespijn. Het wordt ook gebruikt in zink eugenol, wat tandartsen nog wel eens gebruiken

   
 kamille bloem

Kamille

 

Heeft een ontspannend effect op maag en darmen. Daarnaast is het in zalfjes ontstekingsremmend. De etherische olie is blauw en wordt door stoomdestillatie verkregen.

Kamille is makkelijk te vinden, dat maakt de producten makkelijker betaalbaar.

   
 munt

Munt

 

Ook hierin zijn soorten, groeit in veel tuinen. Het is lekker in de thee, dan werkt het verfrissend. Ook wordt het gebruikt om een prettige smaak in de mond te geven. Daarnaast is het als etherische olie uitstekend geschikt voor hoofdpijn- en verkoudsheidsklachten. Ook in massage-olie is het verfrissend en prettig voor de spieren.

   
        vanille

Vanille

 

Is een orchidee achtige plant uit Mexico. Vlak na de bloei van 1 dag ontstaan lange peulen die vlak voor ze rijp zijn geplukt worden. Na droging ontstaat die zwartbruine kleur.

Vanille wordt gebruikt bij nervositeit, maar daarnaast vooral voor zijn geur.

 

TIP: maak kinderparfum door een beetje vanille toe te voegen.

   
 knoflook

Knoflook

 

Is iets wat de meeste mensen kennen vanuit de keuken. Maar is ook als etherische olie te gebruiken. Het werkt bloeddrukverlagend, voorkomt hartkloppingen en is goed tegen de cholesterol. Daarnaast is het een goed middel om insecten te verdrijven.

Het werkt ook goed tegen eelt en likdoorns.

Helaas wordt de geur door de meeste mensen niet als aangenaam ervaren!